ArtPeople

Mikael Busch
Knud og Vera

Vera Wollenberger opdager i 1991, at hun i årevis er blevet forrådt af sin mand, den danskfødte digter Knud. Siden parrets første romance i 1980 har han fungeret som hemmelig meddeler for DDR’s sikkerhedstjeneste, Stasi. Han har spioneret og konspireret og givet Stasi et forspring i kampen mod Vera og hendes venner i DDR’s dissidentmiljø.
”Nu skal vi vel skilles,” er Knuds lakoniske reaktion, da han to år efter Murens fald bliver konfronteret med fortidens synder.

Knud og Vera er en dokumentarisk beretning om bedrag og dobbeltliv i overvågningsstaten DDR. Gennem interviews og aktindsigt i Stasis arkiver rekonstruerer Mikael Busch, hvordan Knud Wollenberger som ung lader sig indrullere i Stasi og snart demonstrerer sit talent for agentvirksomhed i Østberlins diplomatmiljø, inden han i 1980’erne bliver tilknyttet sikkerhedstjenestens nøgleafdeling, afdeling XX, der bekæmper den indre opposition i DDR. Bogen dokumenterer Knud Wollenbergers agentvirksomhed akt for akt, men indrammer også skæbnefortællingen om Knud og Vera i et portræt af et orwellsk samfund, hvor professionelt angiveri blev en norm.

Stasiliv: Mikael Busch har tegnet en fremragende ”gerningsmandsprofil” i sagen om det ultimative forræderi. Som djævlens advokat leverer forfatteren et virtuost bidrag til belysning af forræderiets veje og natur
Jyllands-Posten
Østtysk drama. Mikael Busch har skrevet en bog om Knud og Vera. Han var dansker, og hun var tysker. De elskede hinanden, men han spionerede imod hende for Stasi. Det er simpelthen en helt ustyrlig fremragende og rystende bog.
Berlingske Tidende

BOG FAKTA

ISBN: 9788770557122
People's Press 2012


FOREDRAG